Shih Tzu Danmark

Crufts 2020 – En magisk oplevelse…

Open Dog 1. Vinder, bedste han, cert & BIM
BISS C.I.B. Multi Ch. Joy’s Fuoco Su Ghiaccio “Ozzy”

 

Af Lotte Smed

Crufts er en af verdens mest prestigefyldte udstillinger og det har været på min ”to do”-ønskeliste at deltage, lige siden Ozzy (BISS C.I.B. Multi Ch. Joy’s Fuoco Su Ghiaccio) kvalificerede sig første gang, ved at blive Bedste Han på My Dog i Sverige i 2018, kun 11 måneder gammel. Efterfølgende er det blevet til flere adgangsbilletter til Crufts. Den seneste er hans C.I.B. som han afsluttede i oktober måned 2019 i Ungarn – en allerede forrygende showkarriere i Ozzys unge liv. Drømmen om Crufts lurede således i baghovedet. Imod deltagelse talte en lang, omstændelig og dyr rejse, men man skal følge sine drømme, har jeg lært – så en lettere impulsiv beslutning fulgte.

Den 16. december skrev jeg til min gode Shih Tzu veninde, Lonnie: ”Vil du med til Crufts?” Svaret kom prompte: ”Det kunne være hyggeligt!” og så gik starten på planlægningen. Aura (DKJUCH DEJCH DEVDHJCH KBHV19 KBHJV19 Miss BeLund’s Secret Love Story) skulle straks have skaffet sig et ATC-nummer og vi skulle have styr på relevante vaccinationer, hoteller, regler osv. Ozzy havde allerede sit ATC-nummer, for min plan havde været at stille allerede i 2019, men andre showplaner i udlandet gjorde at drømmen om Crufts blev udsat. Nu var muligheden der igen, og Lonnie’s Aura var også kvalificeret. Det var helt oplagt at udleve denne Crufts drøm sammen.

Vores planlægning var ikke helt uden udfordringer. Som de fleste sikkert ved, var den forestående Brexit som gjorde alt ret usikkert i forhold til, om muligheden for at rejse til England ville blive forhindret. Det skulle vise sig at udfordringerne ikke blev færre, da også Corona-virus begyndte at gøre sit indtog i de nærliggende lande. På daværende tidspunkt var der ingen restriktioner eller anbefalinger om ikke at rejse, så vi tog afsted.

3. og 4. marts – Rejsen kunne begynde

Turen gik i bil via Frankrig, og før færgeafgangen til Dover, var vi igennem hele 4 checkpoints ved den franske grænse. Noget nervepirrende, trods vi vidste alle papirer var i orden og forhåbentlig ingen uønskede passagerer ombord i bilen. Prøvelsen med at køre ”spejlvendt” i UK klarede Lonnie til perfektion med hjælp fra co-driveren fru Smed, ja hun blev nærmest verdensmester i den modsatte vej rundt i rundkørsler. Vi havde en super tur og gik ikke ned på hverken håndsprit eller søde sager. Hundene var som altid helt fantastiske at rejse med. Vi ankom den 4. marts om eftermiddagen til hotellet, som lå i Coventry, ca. 20 minutter fra NEC i Birmingham. Et dejligt sted med et kæmpestort værelse. Det skulle dog vise sig at indeholde andre udfordringer…

Næste udfordring – ”Stifinder-udfordringen”. Vi havde lidt ekstra tid den eftermiddag og besluttede derfor at køre ind til NEC, for at være sikre på hvor vi skulle parkere på showdagen. Det skulle vise sig, at vi ikke var de fødte stifindere. Co-driveren burde være blevet fyret på stedet! Vi kørte rundt og rundt… Det var simpelthen en gåde, at vi ikke kunne finde det rette sted. Men med det enorme område, og de noget anderledes køreforhold, var vi i problemer. Trætte var vi nok også en lille smule, og tanken om at vi skulle retur og bade begge hunde, begyndte at slide. Vi fandt langt om længe stedet og kunne kun skrige af grin over, hvor håbløse vi havde været. Det tog os 3 gange så lang tid, som vi havde beregnet, at finde stedets tilhørende p-plads, men NU var vi forberedt til morgendagens køretur.

Og så startede ellers et større hundevaskecirkus! Udfordringerne fortsatte, da vandet enten var kogende eller iskoldt, i håndbruseren. Gode råd var dyre… 2 hunde med massiv pels og ingen fungerende håndbruser. What to do..? I gang med at fylde 1/2 liters vandflasker og bruge disse. Ingen optimal vask, men det muliges kunst og enhvers pelshundeejers værste mareridt. Til sidst kom vi igennem det. Begge hunde blev fine og klar til show, og så var det ellers på hovedet i seng.

5. marts –  Next step NEC – Crufts – Showtime

Op klokken alt for tidligt. Afsted det gik, og ruten kørtes nemt og sikkert frem til mål. Vel ankommet til det gigantiske showområde. Registreringen gik smertefrit og uden kø. Det regnede ikke og alt var idyl. Vi fandt en super fin plads tæt ved ringen, og fik fundet vores startnumre ved de små båse, hvor vi havde besluttet ikke at stille os, da vi så ikke kunne følge med i de andre klasser i løbet af dagen. 

Vi kunne nu endelig ånde lettet op, slappe lidt af og gøre klar til at opleve dette fantastiske show fra forreste række. Vi fik hilst på en masse Shih Tzu venner. Nogle kendte vi fra shows andre steder, andre har vi kun mødt via Facebook, så det var rigtig hyggeligt at sætte ansigter på og mødes ”in real life”. 

Der var intet mindre end 207 anmeldte Shih Tzu og dommeren var en anerkendt, engelsk Shih Tzu opdrætter ved navnet Glenda Gilkes (Kennel Zeeva). Ozzy og Aura var de eneste 2 Shih Tzu, der repræsenterede Danmark i år. 

Bedømmelsen startede klokken 8.30 og sommerfuglene begyndte at melde sig i maven. Der er noget helt specielt ved dette grønne tæppe og hele atmosfæren ved Crufts.

Open Dog 1. Vinder, bedste han, cert & BIM
BISS C.I.B. Multi Ch. Joy’s Fuoco Su Ghiaccio “Ozzy”

Ozzys tur i ringen

Ozzy var den første i ringen af de to. Han stillede i Open Class, som er det engelske svar på vores Champion klasse. Det var den største klasse med 23 tilmeldte Champion hanner fra hele verden. Det var en stor oplevelse at gå på det grønne tæppe. Vores debut på Crufts. At være der og få muligheden for overhovedet at stille, var virkelig en drøm for mig – og nu skete det. 

Ozzy blev først valgt ud blandt top-7 i klassen. Og herefter gik han hele vejen og endte med at vinde Open Class, ”OMG…. det her sker virkelig!”… En drøm jeg ikke havde turdet drømme. I en lettere tilstand af chok og lykke, blev det snart turen i ringen om Bedste Han, imod vinderne fra alle de andre Han-klasser. Ozzy blev udpeget som BEDSTE HAN og endte senere på dagen som BIM, kun slået af en engelsk tæve, som han i øvrigt var mere end meget forelsket i, hvilket gjorde det svært ved at koncentrere sig i ringen. Men Ozzy er en hund af kød og blod, og ingen robot, hvilket jo kun har sin charme. 

Denne præstation er helt enestående, især på Crufts, iblandt så mange virkelig smukke og racetypiske Shih Tzu, og faktisk er det mig bekendt første gang en dansk ejet Shih Tzu opnår så flot et resultat på dette prestigefulde show – så han skrev faktisk historie. Dommeren ville have ham med sig hjem, det gik selvfølgelig ikke, men en helt igennem herlig dommer, som tog sig tid til hver eneste hund i ringen og gav alle den mest kærlige og grundige bedømmelse på bordet. En virkelig god oplevelse var alle vi talte med enige om, og hun har da også efterfølgende fået virkelig meget ros på de sociale medier. Dejligt at være en del af.

Udover denne præstation på Crufts har Ozzy også vist sit værd mange steder i Europa og opnået hele 13 Champion-titler samt en hel del vinder titler og han har først lige rundet 3 år i slutningen af januar. Denne her lille hund, opfylder alle mine vildeste showhundedrømme, og han er desuden en helt magisk lille følgesvend i hverdagen – A Once in a Lifetime Dog!

Yearling Bitch: DKJUCH DEJCH DEVDHJCH KBHV19 KBHJV19 Miss BeLund’s Secret Love Story “Aura”

Så kom Auras tur i ringen

Efter mange timers venten blev det Auras tur i ringen. Hun stillede i Yearling Class, med hele 20 tilmeldte tæver under 2 år. Hun viste sig superflot på bedste Aura vis med stor charme, men endte desværre ikke på en af de 5 eftertragtede placeringspladser. Hun er ung, og har allerede opnået flotte resultater, Juniortitler i Danmark og Tyskland samt 4 certer i Danmark, 1 cert i Sverige og gruppeplacering på IDS Malmø samt Københavnsvinder 2019. Hun deltog også på Show of Winners i februar i Winners Cup og klarede sig helt til kvartfinalen. En ung dame, der allerede har vist sig fantastisk flot mange steder, og sikkert også vender retur til Crufts igen, tænker jeg.

Tid til fejring

Dagen blev lang. Vi fik fejret resultatet med lidt vin, sammen med gode venner, og efterfølgende en burger fra hotellets bar, samt champagne på hotelværelset med Crufts afsluttende konkurrencer på TV’et og en amputeret udgave af X-faktor på iPad’en. Vi var trætte helt ind i hver en celle i kroppen. Denne uvirkelige oplevelse føltes som et bombardement af indtryk og følelser, som skulle defragmenteres, før det hele kunne fordøjes. 

6. og 7. marts – Shoppedag og hjemturen

Vi brugte nogle timer dagen efter showet på at shoppe og opleve de 5 store hallers mekka af hundeting og diverse hundeaktiviteter. Vi fik hygget lidt med gode venner og ellers slappet af med lidt god mad om aftenen på hotellet. Desuden stod den på ren afslapning med at følge de afsluttende konkurrencer på iPad’en, inden vi skulle starte hjemturen lørdag morgen. Vi havde samme rute hjem og endte med at snuppe en impulsiv overnatning i Tyskland, på det mest hyggelige lille motel. Alt gik super fint og vi var hjemme i Danmark søndag middag.

1000 millioner tak til Lonnie og Aura, for at vi kunne tage den her tur sammen og til jer der har bakket os op, heppet på os, fulgt os på dagen og skrevet de sødeste lykønskninger til os – TAK! Vi havde en forrygende oplevelse, og gør det helt sikkert gerne igen og vi kan kun anbefale at tage turen, om ikke med hund, så for at opleve dette ”Greatest Dog Show in the World”.