Shih Tzu Danmark

Al Jarreau of Jenshu

Al Jarreau Of Jenshu

Den mest vindende Shih Tzu i Danmark

Årets hund 1984 Shih Tzu Al Jarreau Of Jenshu er ikke et produkt af en erfaren opdrætters systematiske arbejde. Den stammer fra det første kuld hos en opdrætter der endnu må siges at være ”ny i faget”.

 

Kennel of Jenshu blev grundlagt i 1979 af Jens Niedergesaess, i Oststeinbek i Nord Tyskland. Det år fik han som gave den hund, som skulle komme til at danne grundlaget for hans opdræt.

Det var en sort/hvid 4 måneder gammel Shih Tzu tæve ved navn Amanda Sweet of Lin-Pearl – til dagligt kaldet Asha. Hun var resultatet af en parring mellem den danske hanhund Thaions Thai og den engelske tæve Keytor Sweet Jasmin.

 

Jens havde dengang aldrig besøgt en udstilling og langt mindre forestillet sig, at han skulle ende som opdrætter. Men da racen ikke var så almindelig, besluttede han at prøve at udstille Asha en enkelt gang.

Hans første udstilling, var en CAC-udstilling i Kiel i 1979. Han havde tilmeldt Asha i unghundeklassen, og blev ved sin debut Landesjugendsieger Nord.

Hundeudstillingens atmosfære tiltalte Jens, og samtidig fik han her lejlighed til at skabe kontakt til andre, som var interesseret i racen. Han fortsatte derfor en måned senere med en anden CAC-udstilling – denne gang i Kassel. Igen vandt Asha unghundeklassen.

 

Bare et enkelt kuld hvalpe

Nu havde interessen for racen vokset sig så stor, at Jens besluttede sig til, at Asha skulle have et kuld hvalpe, hvoraf han ville beholde sig endnu en tæve. Som far til hvalpene blev valgt Thaions Pih-Yuh, der som nævnt var opdrættet i Danmark.

Ejerne af kennel Thaion, Mia og Bill Boisen, som dog desværre ikke opdrætter mere, var gode bekendte af Jens. Deres hunde var efter hans mening af usædvanelig god kvalitet med en god, kraftig benbygning og fremragende hårkvalitet.

Det var samtidig en meget stabil linie, der fører de for racen så bekendte linier Tschomo-Lungama og Bjørneholm, som stammer tilbage fra de første importer fra Kina. Asha er syvende generation efter tæven Leidza, som blev født i 1928 i kejserpaladset i Peking, og som blev importeret til Norge i 1932.

 

Kun én levede

Den 20. Maj 1980 blev det første kuld født. Der var to tæver og en han. Desværre døde begge tæver kort tid efter fødslen. Derfor beholdt Jens Al Jarreau of Jenshu.

 

I mellemtiden havde Jens været på sin første internationale udstilling. Det var EuropaSieger udstillingen i Dortmundi 1980, og her opnåede Asha en andenplads og reserve CACIB.

 

Da Jens stadig ønskede sig en tæve mere, besluttede han at parre Asha igen engang. Denne gang valgte han den i Danmark boende Internationale Champion Spenpa, som også var opdrættet af kennel Thaion.

Efter denne parring blev der to tæver, som Jens begge beholdte. Basses Brilliant of Jenshu og Batiste Sweet of Jenshu er sammen med Al Jarreau of Jenshu stammen i kennel Jenshu.

 

Lærte pelspleje

Al Jarreau blev meget tidligt udstillet og vandt mange sejre som unghund. Hans rigtige karriere begyndte dog først, da han var to år gammel. Først så sent lærte Jens rigtig at passe den vanskelige Shih Tzu pels. I 1982 begyndte sejrene for alvor for Al Jerreau. I Allesø vandt han første gang racen under dommer Kirsten Henriksen. Den næste danske udstilling var i Herlufmagle – også fællesklubben. Her blev Al Jarreau BIR 2. Og på den følgende – DKK-udstillingen i Brøndby – blev han dansk Champion.

 

I 1983 blev Al Jarreau placeret i gruppen på samtlige DKK´s udstillinger. Det gav en placering som nr. 8 i konkurrencen om titlen Årets hund.

I 1984 blev Al Jarreau for første gang udstillet i Tyskland. Som over alt med gode resultater.

Året blev det hidtil mest succesrige for Al Jarreau. Han blev den mest vindende Shih Tzu han i Europa, flere gange Best In Show og meget mere.

 

Og på toppen af det hele blev han Årets hund 1984 i Danmark.

På spørgsmålet om, hvorfor Al Jarreau har vundet så meget, svarer Jens: ”Jeg tror, forbindelsen mellem de engelske og skandinaviske blodlinier har været en god kombination. Det har givet ham en meget solid, kraftig og kompakt kropsbygning og en meget fyldig pels. Desuden har det engelske blod givet ham en fin pigmentering, idet englænderne netop har avlet meget på sort/hvide hunde.. – Gode og flydende bevægelser og masser af pelspleje er desuden med til at skabe den sejrrige udstillingshund”.

 

Men også i avlen har Al Jarreau bevist sin værdi. Jens havde hans datter Imena Sweet of Jenshu med på udstilling i Herlufmagle. Al Jarreau vandt racen med Imena på 2 pladsen. Senere i denn store ring blev hun bedste unghund, og han blev bedste champion og udstillingens tredje bedste hund.

Den dårligste placering i 1984 var to gange reserve CACIB, en gang i Belgien og en gang i Holland. I Syd Tyskland blev han nr 2 i racen efter tæven Hanni of Jenshu.

 

Kilde LØVEHUNDEN Nr. 1 1995, med tilladelse fra redaktøren Merete Kjær.