Shih Tzu Danmark

Pelspleje

Flettet logo

At bade og pelspleje sin Shih Tzu, af Ellen Nielsen – Kennel Tri-Tzu.

 

Jeg bruger shampo fra Petsilk: Conditioning Silk Shampo og Conditioning Silk Rinse. I balsamen blander jeg altid en god hårkur i, feks. Iv San Bernard Pek Conditioner (den er så tyk at den skal i microovnen for at smelte).

 

Børst først hunden igennem for det værste filt (knuder).
Bland shampoo og vand. Brug evt. en tom flaske fra opvaskemiddel, da flaskens tud egner sig godt til at være nøjagtig omkring øjne og mund.
Gør pelsen våd, og sprøjt derefter shampooblandingen i pelsen. Brug hele flasken. Masser shampooblandingen ind i pelsen, med nedadgående bevægelser. Kør aldrig pelsen rundt!
Skyl grundigt.
En gang vask er som oftest nok. Ellers kan poterne gives en ekstra omgang om nødvendigt (et tip fra en norsk opdrætter : før udstilling vasker hun poterne i ren opvaskemiddel).
Tryk så meget vand af pelsen som muligt, og påfør balsam. Læg hunden på et håndklæde på trimmebordet, og dæk den til med flere håndklæder så den holdes varm. Lad den gerne ligge sådan i 15 min, før balsammen skyldes ud igen. (Jeg lader som regel balsamen sidde i, i ca 5 min, mens hunden står i badekarret, men hvis pelsen er blevet tør og trist, er den med hånklædet også god, eller en sort plastikpose, hovedet skal selvfølgelig være udenfor..
Tryk igen så meget vand af som muligt, og pak igen hunden ind i håndklæder, hvor den ligger og tørre i ca. 10 – 15 min.
Jo mindre vand der skal tørres væk med føntørren, jo mindre slider det på pelsen.
Tør hunden til den er helt tør. En ShihTzu’s pels består af lange dækhår og langt dækhårsuld. Hvis ikke pelsen tørres, vil den filtre, ved at ulden trækker sig op mens den tørrer, og der er allerede grobund for næste filtknude.
Tør pelsen på kroppen skråt bagud. Evt. i lag, så man ikke tørre på det hele på en gang. Det slidder og ugler pelsen mere end nødvendigt. Sæt til sidst top og skæg med små elastikker, og lav en fin skilning langs rygraden. Tænk på at elastikkerne slider hvis de altid sidder det samme sted, så skift frisure jævnligt.
Gode huskeregler:
• Børst aldrig i en tør pels. Spray først pelsen let med en særlig børstespray, eller en meget fortyndet balsamblanding 1:20 eller mere, prøv dig frem.
• Snavs udtørrer pelsen og får den til at knække.

 

• At børste i snavset pels er forbudt. Skyld snavs af med vand og vent med at børste til den er tør. Og ja det kan give en del sand på gulvet
• Overvej om en regnjakke til hunden var en ide, hvis man ikke kan undgå lufteture i regnvejr. Børst poter og ben så snart de er tørre.
•Alternativet skal du vaske benene med shampoo og derefter føntørre. men hvem orker det efter hver gåtur?

 

• Hvis man vasker sin ShihTzu en gang om ugen eller der omkring, er det sjældent nødvendigt at børste i mellemtiden. pelsen eller hunden tager ikke skade hvis det er en shampoo der er beregnet til lange ( udstillings) pelse.

 

•Top og ansigt skal ordnes hver dag, da en ShihTzu’s øjne løber.

 

•Klip altid elastikkerne af. Forsøg aldrig at rykke eller vikle dem af. Du slider toppen, som er den del af pelsen sammen med skæg og hale som vokser langsomst.

IMG_0996