Shih Tzu Danmark

Kortklippet Shih Tzu

Klippet Shih Tzu

Pleje og soignering af en klippet Shih Tzu, har nogle ligheder med pelsplejen af en Shih Tzu i fuld pels.

Naturligvis tager det kortere tid at bade og tørre en klippet Shih Tzu, end den der står i fuld pels. Den daglige pelspleje tager også kortere tid, da der oftest er klippet de ca. 25-30 cm lange hår af! Dette betyder dog ikke at der ikke er pelspleje.

 

Hvordan pelspleje?

Du skal bruge en børste og kam. Gerne Mason Pearson, Bristle & Nylon (Børste med vildsvinehår og nylon) og en metalkam med to forskellige afstande mellem tænderne.

Start ved hovedet og børst forsigtigt håret væk fra øjnene med børsten. Hvis håret falder i øjnene kan dette klippes/studses med en saks. Det er vigtigt, at håret holdes væk fra øjnene, da det kan fremkalde irritation af øjet og forårsage infektion. Hvis din Shih Tzu er klippet kort ved næsen/øjnene, er det vigtigt at hårret ikke har fået en længde hvor det stikker ind i øjet. Hvis, skal det klippes!

Efter hovedet, børstes hundens ører. Præcist her, er det meget almindeligt at der dannes filtre. Disse filtre skal børstes væk, da filtre kan være meget smertefuldt for hunden. Håret der vokser inde i hundens øre skal fjernes (plukkes). Dette anbefales at du lærer af din opdrætter eller hundefrisøren. Nogle Shih Tzu har meget hår i ørerne, andre ikke. Men vær opmærksom på dette og søg råd/vejledning.

Når du er i gang med ansigtet, er det en god rutine at kontrollere øjne, ører og mund for eventuelle tegn på irritation. Fjern snask ved hundens øjne – Dette snask kan blive helt stift og stikke ind i hundens øjne med risiko for rift på hornhinden og infektion. Hvis du opdager noget usædvanligt bør du holde øje med det, og evt. kontakte din dyrlæge.

Når du er færdig med at børste hundens hoved og ører forsættes, først med børste og bagefter med kam ned af halsen og på hele kroppen for at sikre, at der ikke er noget filter. Derefter børstes hundens ben med børsten og efterfølgende kam – Vær opmærksom på, at specielt på indersiden af benene kan der sidde filter. Specielt i hundens armhuler. Nogle bruger her en blød karte, andre er modstander af dette idet den kan stikke noget så grusomt, hvis ikke man forstår at anvende den rigtigt. Kan man, fungerer det rigtig fint ellers er det ”bare” en masse børsten og efterfølgende kam. De skal væk!

Neglene og håret mellem trædepuderne skal holdes kort. Vær forsigtig når du klipper neglene, at du ikke klipper for kort. Klippes de for kort vil de begynde at bløde. Det bedste er at klippe neglene ofte, så man kan nøjes med at klippe den yderste spids. Er du bange eller i tvivl, er det en god ide at gå til hundefrisøren eller en anden, der har stor erfaring med dette.

Den sidste del af pelsplejen består i at børste og igen rede hundens bagparti, hale og mave. Her kan man med fordel klippe hundens mave helt kort og klippe helt fri for hår omkring anus, så der ikke kan sætte sig ”snavs”.

Hvis du på forhånd ved at din Shih Tzu skal til hundefrisør, er det vigtigt at begynde så tidligt som muligt. Når man køber en Shih Tzu med DKK stambog følger der et gavebevis til en hundefrisør med, som du bør benytte. Hundefrisøren vil under besøget rådgive dig og I kan lave aftaler om, hvor ofte I skal ses. Har du mulighed for det, vil det være en rigtig god idé at tage på hyppige besøg, så hvalpen vænner sig til det.

Hvor ofte en Shih Tzu skal klippes, afhænger dels af hvor hurtigt pelsen vokser og hvilken frisure du vælger din Shih Tzu skal have. Du skal forvente ca. hver 8 – 12 uge, så derfor skal du bade og pelspleje hunden i mellemtiden.

Roborg 13112011 (8)

Hvor tit skal min Shih Tzu bades?

Dette afhænger af flere forskellige faktorer. En Shih Tzu som ofte leger på mark, i skov eller i haven kræver sikkert hyppigere bad end en der går lufteture i byen? Ligesom det også afhænger af pelskvalitet og frisure. Gennemsnitlig skal man regne med ca. hver 14 dag, hvis man gerne vil have en lille lækker ven. Jo mere pels – Jo hyppigere bad. Og der findes ikke noget bedre end en nybadet og velsoigneret Shih Tzu, man bare har lyst til at kramme.

En nybadet Shih Tzu er lettere at pelspleje, end en som er beskidt.

Mange bader deres Shih Tzu i badekar eller bruseniche – Vigtigst her er, at hunden står på et skridsikkert underlag.

Start med at gøre shampoo og balsam klar, så dette er inden for rækkevidde. Gør hunden våd i lunt vand, pas på næsepartiet. Man kan med fordel vaske hundens ansigt med ”Tearless shampoo” og en engangssvamp, så det ikke svier i de små hundeøjne. Ellers er det vigtigt ikke at få shampoo i øjnene – Det svier på hunden, ligesom hos os mennesker.

Efter hunden er gjort våd, masseres shampooen (gerne fortyndet, alt efter hvad etiketten på shampooen foreskriver) godt ind på hele kroppen – De fleste Shih Tzu (og andre hunde for den sags skyld) elsker en god massage. Og dette er der jo rig mulighed for med en kortklippet. Slut af med hundens ben og mave. Derefter skylles alt shampooen ud af pelsen.

Når hunden er fri for shampoo, fordeles en god balsam på samme måde som med shampooen. Når dette er godt fordelt og har siddet et par minutter, skylles igen til vandet er helt klar og pelsen fri for balsam.

Pres sluttelig al det vand ud af hundens pels, som du kan med hænderne og pak hunden ind i et par håndklæder til at suge. De fleste hunde elsker denne del som ofte bliver til en lille lege- eller hyggestund med deres ejer.

 

Hvordan tørre?

En Shih Tzu som er vant til en hårtørrer, nyder oftest denne del – Hvis ikke den endnu er vant til det, så træn dette med din hund. Få evt. en til at hjælpe dig, så du har begge hænder frie til at lege, kæle og rose din hund. Pas på at temperaturen på hårtørreren ikke er for varm og brug børsten samtidig med. Dette vil hjælpe til med at tørre hunden hurtigere. Når hunden er tør, gennemgå da pelsen med en kam for at sikre du har fået fjernet alle filtre.

Har din hund filter, brug først børsten grundigt, tag derefter fat i filtren med fingrene og forsøg forsigtigt at rede det væk med kammen – Her ville nogle bruge karten. Men pas på, det kan gøre rigtig ondt på hunden at få flået filtre af – Dette skal gøres stille og roligt. Og husk! Jo oftere du soignerer din Shih Tzu, jo færre filtre! Det er vores opgave som ejer af racen at pleje dem – Hunden får ikke filtre med ”vilje”..

Positiv pelspleje vil blive til en lettere pelsplejestund med vores små hunde.

Kører du surt i det sammen med din hund – Så søg hjælp! Det er meget smertefuldt for en Shih Tzu, der ikke får deres pels plejet og bundfiltrer. Når man får det lært, og får de rigtige hjælpemidler er det ikke nødvendigvis svært. Din opdrætter vil gerne hjælpe dig – Husk det!

Klippet Shih Tzu

En klippet Shih Tzu der trænger til at blive klippet igen og en der nyligt er klippet.

Der er mange måder at få sin Shih Tzu klippet på, her et par eksempler:

Klippet Shih TzuKlippet Shih Tzu

Klippet Shih Tzu

Klippet Shih Tzu