Shih Tzu Danmark

Racens historie

Loevehund

Løvehund med forfædre

*

“Løvehunden”

*

Shih Tzu

”Shih Tzu’en er en glad, udadvendt og charmerende klovn. Den er intelligent, aktiv og vågen, og den udgør en dejlig og robust familiehund, der sjældent gør. Den er levende og atletisk og fuld af selvtillid”

Shih Tzu’en (Peking Kennel Klub – tidlig beskrivelse):

Skal have Løvehoved, Bjørnekrop, Kamelhove, Fjerkosthale, Palmebladsører, Ristænder, Perleskinnende kronbladstunge og bevægelser som en Guldfisk.

show

Cheltenham Show 1933

*

“Lykkebringeren”

*

Big Choice Mei Royal Air Force

Big choice Mei Royal Air Force

MultiCH og Årets Shih Tzu 6 x samt m.m.

Danmarks mest vindende Shih Tzu i nyere tid.

*

Shih Tzu’ens historie

Shih Tzu’en har sin fortid i det kejserlige Kina. Men Shih Tzu’ens historie går meget langt tilbage i tiden. Hvor racen egentlig er opstået ved vi ikke med sikkerhed – der er mange fortællinger om dette. Der er dog næppe tvivl om, at Shih Tzu’ens forfædre stammer fra Tibet, hvor den hørte til den omfattende gruppe af ”hellige hunde” eller ”Løvehunde”, som de tibetanske munke opdrættede i klostrene og holdt afsondrede fra omverdenen. Kun sjældent blev de givet væk som et tegn på særlig agtelse – heraf navnet ”Lykkebringeren”. Løvehundens tilknytning til den tibetanske Buddhisme, der bygger på reinkarnation, kan spores tilbage til det 7. – 8. Århundrede. De små hunde blev behandlet som reinkarnation af personer, der havde taget ophold i deres kroppe. Desuden deltog Shih Tzu’en i religiøse ceremonier – bl.a. som en vigtig del af begravelser, og heraf Løvehundens tilnavn ”Dødsdragehunden”, der holder de onde ånder væk fra den døde.

*

Siden 1970 har der været 8 danske verdensvindere:

Gayas Yin-Su-Zi-Wong – VV90

Boreas’ Yangtze Year O’Yield – VV91

Tai-San’s Elsudan Gold Star – UVV91

Danilos Diva Made for Export – UVV92

Sannie’s Liang’ Fookiang – VV95

Milan’s Design – VV98

Big Choice Gin’s Golden Gate – UVV02

Lac-Me’s No Dream Impossible – WVW10

*

Op gennem tiden har Tibets åndelige overhoved Dalai Lama foræret små Shih Tzu’er ”Lhassa Lion Dogs” til de kinesiske kejsere. Men det var i Manchu kejserdynastiets tid (1644 – 1912) og især under den sidste kejserinde Tzu-Hsi, at Shih Tzu’en fik sin storhedstid. Efter kejserindens død i 1908 og Manchu dynastiets fald i 1912, fortsatte eunukkerne i paladset i Peking opdrættet af Shih Tzu’en. Da de ikke længere var undergivet kejserindens strenge kontrol, hændte det at nogle blev smuglet ud af paladset og solgt til den kinesiske adel eller givet som gaver til udenlandske besøgende i Kina.

*

Shih Tzu’en kommer til Vesten.

Shih Tzu’en der opdrættes i dag i Vesten stammer hovedsageligt fra 7 importer fra Kina til Europa i 1930’erne samt 5 i 1940’erne. Disse importer kom henholdsvis til England, Irland og Norge.

Fra Peking til England kom i 1930 ”Hibou” og ”Shu-Ssa”, importeret af Brownriggs. Til Irland ”Lung-Fu-Ssu” og ”Mei-Mei” importeret af Madame Hutchins.

I 1932 importerede den Danske ambassadør Henrik Kaufmann og frue 3 Shih Tzu’er til Norge: ”Aidzo”, Schauder” og ”Leidza”. Om ”Leidza”  kan nævnes at hun, som den eneste af de 12, er født i det kejserlige palads i Peking i 1928.

*

Vidste Du at:

England laver 4.500 Shih Tzu hvalpe om året, hvor den er 9. Største race.

USA laver 35.000 Shih Tzu hvalpe om året, hvor den er 5. Største race.

*

Shih Tzu i Danmark.

Den første Shih Tzu i Danmark var formentlig ”Tipsy” i 1937. ”Tipsy” er opdrættet i Norge af fru Kaufmann og importeret til Danmark af Fru Hvass. ”Tipsy” var søn af de 2 importer fra Kina – ”Aidzo” og ”Leidza”.

Andre tidlige importer fra Norge var:  ”Aidzo III” 1939, ”Tiny” 1941 og Flinthauges Wu-Hi” 1945. Disse 4 hunde er de første Shih Tzu, der blev udstillet i Danmark. ”Aidzo III” og ”Wu-Hi” (ejet af Gertrud Wedeke – kennel Lindevangen) blev danske Champions.

Opdræt af Shih Tzu startede i 1947 med ”Mai-Ling-Tzu av Dux” importeret af Astrid Jeppesen – kennel Bjørneholm. Den 27.10.1947 fødtes det første kuld (5 hvalpe) efter ”Mai” og ”Aidzo III”. Det blev starten på kennel Bjørneholm, som i de næste mange år blev verdenskendt.

*

Bjorneholms Pif

MultiCH Bjørneholms Pif

(4. generation efter Palads-importen ”Leidza”)

Efter at være Champion i 5 lande blev han exporteret til USA i 1968, hvor han blev den første Shih Tzu Champion og også ”Top producing Toy Sire” i 1970. Inden udgangen af 1971 var han far til 16 Champions i USA, og Bjørneholms linier findes i de fleste stamtavler.

I de næste omkring 10 år kom der kuld fra kennel Lindevangen samt kennel Wu-Lung med importer fra England. Nye kenneler kom til:  Rhodas og Hemsi med norske og engelske importer parret til Bjørneholm.

I 1960’erne var der lidt stille med Shih Tzu i Danmark, hvorefter racens popularitet steg væsentligt i 1970’erne.

I denne periode kan nævnes: Tommeliden, Lebrits, Yong, Vibe, Thaons, Ban-Zai, Heisu, Bachelors, Suzette, Pierna, Vibe, Strikken, Vestervang og Lizette.

De fleste af disse opdrættede på Skandinavisk/Engelsk afstamning, og der blev importeret Shih Tzu’er fra bl.a. England, Tyskland, Holland, Sverige, Norge og USA.

Periodens mest kendte kennel var Ban-Zai.

*

Milan's Design

MultiCH  Milan’s Design

Europa- og Verdensvinder, Årets Shih Tzu-98 og mange resultater.

Også én af Danmarks mest vindende Shih Tzu’er

*

1980’erne var Shih Tzu’ens mest populære periode hidtil, med mange nye kenneler. Opdrættet var primært baseret på Engelske afstamninger via import fra England, Norge, Sverige og Tyskland.

Det var bl.a. Beau, Gaya, Juvela, Mai-Wu, Milan, Sannie, Chen, Shin-Lo og Vitana.

Specielt  Gaya  havde stor succes i 80’erne og fik bl.a. en verdens-vinder samt 5 x Årets Shih Tzu med far og søn. Gayas opdræt var baseret på Ban-Zai samt et samarbejde med kennel Anibes i Sverige, hvor der også indgik engelske hunde i opdrættet.

Igen i 90’erne kom nye kenneler til:

Bl.a. Big Choice, Firedragon, Hah-Shing, Spangsbo, Suh-Shan, Shizi-Lin, og Wan-Chai.

Perioden domineredes af kennel Sannie og Milan, der havde verdensvindere og mange placeringer, samt Shizi-Lin, der sammen med Milan begge opnåede Årets Shih Tzu. De fleste opdrættede på Nordeuropæiske linier incl. Sannie, der dog efter 2000 skiftede til Amerikanske importer.

Fra år 2000 har Big Choice domineret med en junior-verdensvinder samt 8 x Årets Shih Tzu fra 3 generationer.

Desværre er der ikke så mange nye kenneler, men her kan nævnes: Byrstedgård, Happy Noise, og Moon-Boots m.fl.

Det betyder at Shih Tzu’en antalsmæssigt er gået lidt ned, men da der er stor efterspørgsel, er der håb forude.

*

I Nordeuropa opdrættes der i vid udstrækning efter den originale engelske standard, medens der i USA er udviklet egen standard med nogle ændringer. Begge disse har fordele og ulemper, men i bund og grund handler det om at bevare Løvehundens originalitet.

Shih Tzu’en er ikke uden grund en stor race rundt omkring i verden.

En lille sund og robust hund med et formidabelt temperament, der fortryller sin familie – én gang Shih tzu – altid Shih Tzu.

Budha's loeve

Buddhas Løve

*

”En Shih Tzu kryber stille og roligt ind og lægger sig rundt om dit hjerte og varmer så godt – findes der noget bedre?”

*

”LYKKEBRINGEREN”

Kilde: Lille hund 2008/Peter Frederiksen, Kennel Big Choice.